legend

La Lleida anarquista

Libro
15,00 €
Cantidad

Descripción
Memòries d'un militant de la CNT durant la República, la guerra civil i el franquisme

César Broto Vilella, Miquel Àngel Bergés Saura

La vida de César Broto abasta prácticament tot el segle xx i ho fa des de la militància anarquista i confederal: a Lleida fins a la Guerra Civil i a Barcelona i Madrid (secretan nacional de la CNT clandestina l'any 1945) sota el franquisme, fins que fou empresonat. Broto pateix tres anys de guerra i més de vint de presó. Les seves memòries ens atansen al dia a día d'un militant de la CNT durant la Segona República, en una Lleida allunyada i, alhora, equidistant dels dos centres tradicionals de l'anarquisme espanyol, Saragossa i Barcelona. Lectures, familia, condicions de treball i condicions socials, el món sindical, paisatges urbans ja desapareguts, personatges lleidatans de l'esquerra dels anys trenta oblidats sota la dictadura... I explica de primera mà com es va formar i com actuava l'anarquisme a les comarques de Ponent.

César Broto Villegas. Nascut el 1914 a Saragossa, viu des de molt petit a Lleida. Als onze anys (quan va comencar a treballar) es va afiliar a la CNT. A Lleida, va ser cofundador del setmanari Acracia l'any 1933 i, al cap de poc, de l'Ateneu Llibertari, i va ocupar els carrecs de secretan provincial de la FAI el 1933 i de la CNT el 1936. A finals d'aquest any, marxa al Front d'Aragó, a la Columna Durruti, unitat amb la qual farà tota la guerra fins a la caiguda de Barcelona. Un primer consell de guerra el condemna a quinze anys de presó, dels quals en compleix quatre. El 1943 és a la capital catalana i reorganitza l'estructura del sindicat, del qual arriba a ser el secretari regional. Participa en el famós Ple de la CNT de París de 1945 i, quan torna, és elegit secretari nacional de l'organització. Un segon consell de guerra (1947) el condemna a trenta anys de reclusió, dels quals en compleix disset. A finals de 1966 marxa a Franca fins al 1980. Des de 1999 viu al País Valencia.

Miquel Àngel Bergés Saura. Nascut el 1965 a Lleida ha estudiat historia i geografía (especialitat historia medieval) a les universitats de Lleida (UdL) i Barcelona (Universitat Central). Ha treballat a les redaccions de Diari de Lleida i Nou Diari i al mitjá electrónic infolleida.com. Cofundador de la revista La Confidencial. Coautor d'un llibre sobre la historia social del fútbol a Lleida (Pagés Editors, 1996), ha estat primer finalista del Concurs Literari d'Humor Negre Humoralia.

Pagés Editors, Colección Guimet 91. Lleida 2006
228 págs. Rústica il. 24x17 cm
ISBN 9788497794336
Libro en Catalán

Detalles
Pages Editors
Libro
16 otros productos en la misma categoría: