legend

Les milícies catalanes al front d'Aragó

Libro
29,50 €
Cantidad

Descripción
Judit Camps y Emili Olcina

Davant la sublevació militar del 17-19 de juliol de 1936, unes tropes gairebé improvisades de civils armats lliuren la batalla de Barcelona i es despleguen en el front d'Aragó.

La base del llibre són trenta-vuit entrevistes, dutes a terme per Judit Camps, a ex milicians ( de totes les vuit columnes que cobreixen el front d'Aragó i de totes les sis adscripcions polítiques presents a les milícies) reconvertides en monòlegs autobiogràfics. De l'abundant informació en deriva, entre altres coses, l'aclariment de diverses incògnites: com és possible la formació d'un exèrcit de civils literalment d'un dia per l'altre, d'on surten les armes per lliurar a Barcelona la primera batalla, la posició precisa de les columnes al front d'Aragó.

A l'assaig introductori, a càrrec d'Emili Olcina, les trenta vuit veus dels testimonis es combinen en la veu única d'un narrador col·lectiu. En resulta una visió suprapartidista, allunyada de les interpretacions historiogràfiques a l'ús, amb l'èmfasi posat, aquí, en una determinada dialèctica entre l'Estat i la societat civil i en la cohesió antifeixista de revolucionaris i no revolucionaris a través del que aquí es denomina un "frontpopulisme de carrer".

Judit Camps és professora d'Història. Ha dedicat uns anys a recollir els testimoniatges que constitueixen la base documental d'aquest llibre, el seu primer treball d'història oral.

Emili Olcina és escriptor, de registres variats, autor entre altres obres, de les novel·les La catedral buida, La Deessa nua, d'un assaig biogràfic sobre Ferran Sors i de treballs de crítica literària.

Laertes, Colección Laertes catalana, 30. Barcelona 2006
490 págs. Rústica 23x16 cm
ISBN 9788475845708

Detalles
Laertes
Libro
16 otros productos en la misma categoría: